5 najpopularniejszych rodzajów makaronu

Makaron na dobre rozgościł się w naszym menu. Ten przysmak kuchni włoskiej jest niezwykle uniwersalny – fantastycznie sprawdza się jako dodatek do zup, ale także jako składnik dań na bazie warzyw czy mięsa. Duża popularność śródziemnomorskich smakołyków spowodowała, że w sklepach można znaleźć coraz więcej jego gatunków. Oto 5 najpopularniejszych odmian makaronu!

Cannelloni

Niekiedy Włosi nazywają ten makaron „rękawem”, a wszystko dlatego, że ze względu na swój kształt (rurki o średnicy ok. 3 cm) świetnie nadaje się do nadziewania farszem, np. z mięsa czy warzyw.

Cannelloni ze szpinakiem i mozzarellą

  • opakowanie makaronu typu cannelloni,
  • 1 kg szpinaku (najlepiej świeżego),
  • kulka mozzarelli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • tarty parmezan (do posypania).

Pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i szpinak podsmażyć na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zielone warzywo zmniejszy swoją objętość, dodać pokrojone drobniej suszone pomidory oraz kulkę mozzarelli. Lekko ostudzony farsz przełożyć do cannelloni. Piec na blaszce w temperaturze 200°C przez 25 minut. W połowie pieczenia rurki posypać parmezanem.

Pappardelle

Nazwa tego makaronu wywodzi się od słowa z języka włoskiego, które oznacza „jedzenie ze smakiem”. Ten przysmak charakteryzuje się jedną z najszerszych nitek, a jego korzeni należy upatrywać w kuchni z Toskanii. Pappardelle można zamówić we włoskich restauracjach (np. http://www.estella.pl/menu-restauracyjne/makarony) i najczęściej podawane jest z owocami morza lub rybami.

Pappardelle z doradą

  • 500 g makaronu pappardelle,
  • 300 g fileta z dorady,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • śmietana kremówka 36%,
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz.

Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w nim ugotowany makaron. Następnie dodać do niego zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz kawałki surowej ryby. Całość zalać śmietaną kremówką z dodatkiem przypraw. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut (preferowana temperatura to 180°C).

Spaghetti

Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna odmiana makaronu. Przeważnie wytwarzana jest z mąki pszennej, ale coraz częściej można spotkać produkty powstające na bazie mąk smakowych, np. szpinakowych, marchewkowych czy pomidorowych.

Spaghetti na słodko

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 300 g owoców np. truskawek, malin, borówek,
  • 250 g chudego sera twarogowego,
  • cynamon,
  • cukier brązowy.

Do przestudzonego makaronu al dente wystarczy dodać rozdrobniony twaróg. Danie przed samym podaniem posypać owocami, cynamonem i cukrem brązowym.

Penne

Charakteryzuje się kształtem ukośnej rurki. Często produkowane jest z pszenicy durum. Czasami można spotkać mini wersję tego makaronu, tzw. pennette.

Penne z kurczakiem i brokułem

  • 500 g makaronu penne,
  • 400 g fileta z piersi kurczaka,
  • 350 g brokułu,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 70 g kukurydzy,
  • sól, pieprz, słodka papryka, bazylia.

Makaron trzeba ugotować al dente. Następnie na patelni, na oliwie z oliwek, podsmażyć cebulę, drobno pokrojonego kurczaka i dodać mrożone różyczki brokułu (w przypadku świeżego warzywa będzie trzeba go wcześniej obgotować). Do makaronu dodać zawartość patelni i przyprawić. Na koniec posypać kukurydzą.

Tagliatelle

Podobnie jak spaghetti ma formę wstążek, jednak wyróżnia się tym, że nitki tagliatelle są zdecydowanie szersze. Coraz większą popularnością cieszą się odmiany smakowe, np. pomidorowe.

Tagliatelle z kurkami i boczkiem

  • 400 g tagliatelle,
  • 250 g kurek,
  • 300 g plastrów boczku,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ulubione przyprawy.

Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i dodać do niej kurki. Gdy wyparuje woda z grzybów dodać posiekany czosnek oraz boczek. W międzyczasie odcedzić makaron i dodać go na patelnię z mięsem i kurkami. Wszystko wymieszać i przyprawić. Voila!

A wy jaki makaron lubicie najbardziej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here