Przepis beza

Opis beza:

Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z białek jaj oraz cukru. O tym jak ciężko robi się bezy wie tylko ten, kto próbował. Wystarczy tylko ubić białka z cukrem. Niby nic, a jednak czasami nie wychodzi. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/suszeniu.

Musimy pamiętać o dwóch ważnych zasadach. Pierwszy grzech, który popełniamy to zbyt długie bicie piany. natomiast drugim grzechem jest oszczędność cukru. Lepiej dać go troszkę za dużo niż za mało, bo cukier stanowi jakby cement dla delikatnej piany i nie może go zabraknąć.

Chodzi o to, aby piana była sztywna, ale jeszcze nieco plastyczna.

Składniki:

200 g cukru
4 białka
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

 Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając stopniowo dodajemy cukier. Gdy białka będą już dobrze ubite, a cukier rozpuszczony, przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Jeżeli nie macie rękawa cukierniczego, masę przekładamy do worka do mrożenia i odcinamy koniec.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy bezy o dowolnych kształtach. Musimy pamiętać żeby zostawić odstępy między bezami na blaszce.

Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 110 stopni przez ok. 60 minut. Jeżeli będzie potrzeba pieczemy dłużej, aż w środku będą dobrze wysuszone. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Bezy należy przechowywać w suchym, szczelnym pojemniku lub puszce. Można je również mrozić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here