Brownie

Opis Brownie:

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które jest typowe dla kuchni amerykańskiej. Ciasto to ma formę ciasta płaskiego. Najczęściej w restauracjach podawane jest na ciepło w postaci małych kwadracików z dodatkiem lodów, ale możemy podawać też na zimno.

Składniki:

200g gorzkiej czekolady
100g mąki pszennej
200g cukru
1 kosta masła (ok. 200g)
6 jajek
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Do małego rondelka dodajemy masło, które roztapiamy na małym ogniu. Następnie do tego dodajemy 2 gorzkie czekolady. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż do roztopienia składników. Gdy składniki się roztopią i nie powstaną grudy, odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

W oddzielnej misce ubijamy jajka. Następnie dodajemy do tego mąkę i cukier. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy również ostudzoną czekoladę i posiekane orzechy.

Blaszkę (ja uzywam foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni.

Zmiksowaną masę przekładamy do blaszki i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem ciasto kroimy na małe kwadraciki. Ciasto możemy podawać na ciepło z lodami lub ze świeżymi owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here