Domowe frytki

Opis domowe frytki:

Domowe frytki – prawie jak belgijskie. Tylko jak przygotować idealne frytki podobne do tych w znanych sieciach fast food? Polecam ten prosty i szybki przepis.

Idealne frytki powinny być chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i aksamitne w środku oraz by nie ociekały tłuszczem. Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów, dlatego też od czasu do czasu możemy zamienić je w domowe frytki.

Musimy pamiętać o tym, że wrzucenie porcji frytek na gorący olej spowoduje gwałtowne obniżenie temperatury oleju. Takie ich smażenie doprowadzi do nasiąknięcia ziemniaków olejem. Smażenie należy rozłożyć na dwie części, krótką oraz drugą dłuższą.

Składniki:

1 kg ziemniaków
Olej rzepakowy
Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy oraz dokładnie myjemy i suszymy na ręczniku. Następnie kroimy je w słupki. Grubość zależy od naszych indywidualnych upodobań.

Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 110 stopni. Wrzucamy porcję frytek i smażymy przez ok. 8-9 minut. Po tym czasie frytki odsączamy z oleju przy pomocy cedzaka i wykładamy na talerz. Porcję frytek najlepiej rozłożyć na 2 talerze, wtedy się nie posklejają. Olej w garnku odstawiamy z ognia, aż do ostudzenia ziemniaków.

Po ostudzeniu, ponownie rozgrzewamy olej w garnku do temperatury 175 stopni. Ponownie wkładamy przestudzone frytki. Tym razem smażymy przez ok. 5 minut, aż się zarumienią. Gdy frytki będą złociste, odsączamy cedzakiem tłuszcz i wykładamy na ręcznik papierowy.

Podajemy od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypujemy solą.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here