Opis domowy majonez:
Każdy dobry kucharz musi umieć przyrządzić domowy majonez. Podany przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Domowy majonez jest gęsty i kremowy a w konsystencji przypomina majonez znanej marki.
Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
Szczypta soli i pieprzu
200 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Koniecznie musimy sprawdzić świeżość jajka przed użyciem. Następnie jajka wyparzamy. Do wysokiego wąskiego naczynia rozbijamy jajko. Do tego dodajemy cukier, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet winny oraz musztardę. Delikatnie całość blendujemy dodając powoli olej.
Cierpliwie musimy ubijać, aż powstanie nam gęsta, puszysta i jasna masa. Ważne aby miksować unosząc końcówkę blendera w górę i w dół.
Możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 4-5 dni.