Opis:
Najbardziej znanym i lubianym sosem jest sos barbecue (BBQ). Sos idealnie podkreśla aromat i smak mięs z grilla. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci wszystkich.
Składniki:
4 łyżki łagodnego ketchupu
6 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki musztardy miodowej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
W małym rondelku rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy i następnie wrzucamy do rondelka. Dodajemy do tego również posiekany czosnek. Wszystko smażymy, aż do zeszklenia. Przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem i ponownie całość mieszamy.
Do rondelka dodajemy również ketchup, ocet balsamiczny, musztardę oraz miód. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos dalej pozostawiamy na ogniu i gotujemy przez ok. 45-50 minut. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu całość przemieszać.
Sos możemy podawać od razu po ugotowaniu. Możemy również przełożyć sos do słoiczków i przetrzymywać go w lodówce nawet przez kilka tygodni.