przepis Francuska zupa cebulowa

 

Opis francuska zupa cebulowa:

Francuska zupa cebulowa, nazwa brzmi banalnie ale smak jest znakomity. Nigdy nie lubiłam cebuli, jednak jak pierwszy raz posmakowałam zupę cebulową, od razu się w niej zakochałam.

Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis. Przepis zachwyci nawet największego przeciwnika cebuli. Polecam!

Składniki:

1 kg cebuli
1,5 l bulionu (najlepiej wołowy)
45 g masła
15 g mąki pszennej
100 g tartego sera ementaler
sól, pieprz
4 kromki chleba
liść laurowy

Sposób przygotowania:

Wcześniej musimy przygotować bulion. Ja zazwyczaj przygotowuję bulion wołowy, ale możecie przygotować warzywny lub drobiowy.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do tego również masło, do smaku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, aż zmięknie. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak.

Następnie do garnka dodajemy mąkę, cały czas mieszając wszystko. Dodajemy do tego bulion oraz liście laurowe. Po zagotowaniu się zupy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleba opiekamy w piekarniku lub tosterze.

Zupę rozlewamy do małych miseczek, najlepiej jeżeli mamy małe naczynia żaroodporne lub naczynia do zapiekania. Na górę dajemy tosty z chleba i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku (200 stopni), aż się ser rozpuści.

Podajemy zaraz po zapieczeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here