Gofry

Opis gofry:

Gofry – pyszne i chrupiące. Uwielbiam je, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam mała, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w moim mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich.

Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Gotowe gofry możemy podawać z czym tylko chcemy od  bitej śmietany, po świeże owoce czy nutellę i cukier puder.

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru pudru lub zwykłego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

 Mąkę wsypujemy do większej miski. Do tego następnie dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, po czym dodajemy do tego jajka, mleko oraz olej. Wszystkie składniki miksujemy mikserem na gładką masę.

Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni. Pieczemy przez ok 4 minuty, aż się zarumienią.

Po upieczeniu studzimy najlepiej na metalowej kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here