humus

Opis Humus:

Humus to popularna potrawa kuchni arabskiej, która pochodzi z Libanu. Jest to zazwyczaj sos dip lub pasta do smarowania. Przygotujemy go z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Jest szybki i prosty do przygotowania.

Składniki:

200 g ciecierzycy
50 g sezamu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy. Wrzucamy ją do dużej miski i zalewamy wodą. Ciecierzycę odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie co moczyliśmy. Gotujemy, aż będzie miękka. Wodę po gotowaniu odstawiamy na bok.

Następnie sezam delikatnie prażymy na patelni. Musimy go cały czas pilnować, żeby nie przypalić. Sezam wrzucamy do blendera. Do tego dodajemy również oliwę i całość miksujemy. Dodajemy do tego również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Stale mieszając dodajemy do tego powoli ciecierzycę. Wszystko blendujemy ze sobą. W tym momencie powstanie nam sucha masa, więc dodajemy stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy. Dodajemy jej w ilości wedle naszego uznania, w zależności jaką chcemy uzyskać gęstość. Doprawiamy solą i pieprzem i całość blendujemy na jednolitą masę.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here