Patelnia jest jednym z podstawowych przyborów kuchennych. Bez niej ciężko nam gotować i cokolwiek smażyć. Na rynku jest dostępnych bardzo dużo modeli patelni jednak ciągle zastanawiasz się, który będzie najlepszy dla Ciebie? Jeśli także nie wiesz jaką patelnię kupić, to zapraszamy Cię do poniższego poradnika. Zaprezentujemy w nim różne rodzaje patelni i podpowiemy w jaką najlepiej zainwestować.

Patelnia teflonowa

 Jej plusami niewątpliwie jest stosunek jakość, a cena. Za dość małą kwotę możemy otrzymać patelnię, która będzie odporna na wysoką temperaturę oraz posiada gładką i nieprzywierającą powłokę. Na takiej patelni można bez problemu smażyć bez tłuszczu bez ryzyka, że jakakolwiek potrawa się przypali. Mimo, że taka patelnia jest odporna na wysoką temperaturę to jednak warto uważać na to, aby jej nie zadrapać. Dlatego jeśli ją kupujesz, to wyposaż swoją kuchnię w silikonowe lud drewniane przybory kuchenne. W plusach patelni wykonanej z tego materiału jest także z pewnością to, że po gotowaniu można z łatwością ją umyć. Wystarczy przetrzeć powłokę patelni ręcznikiem papierowym i cały brud zostaje zebrany. Minusem patelni teflonowej jest to, że już najdrobniejsze zadrapanie może powodować uszkodzenie teflonowej powłoki przez co jego resztki dostaną się do jedzenia. Jeśli więc zarysowałeś swoją teflonową patelnię to z pewnością warto wyrzucić ją do kosza.

 

Patelnia posiadająca powłokę ceramiczną

 Patelnia ceramiczna na tle teflonowej wyróżnia się przede wszystkim tym, że posiada wyższą odporność na wysoką temperaturę oraz jest bardziej odporna na zadrapania. Dużym atutem takich patelni jest przede wszystkim to, że posiadają one wiele różnych wzorów i kolorów. Dzięki temu możesz wyposażyć swoją kuchnię w niezwykle stylowe i pasujące do siebie dodatki.

Patelnia żeliwna

 Niewątpliwym atutem patelni żeliwnych jest to, że zostały one wykonane z najwyższej jakości naturalnych składników dzięki czemu nie ma mowy o tym, że resztki patelni będą przenikać do naszych potraw. Kolejnym niekwestionowanym plusem takiego produktu jest także to, że taka patelnia jest niezwykle solidna i trwała oraz z pewnością posłuży nam na lata.

Patelnia szklana

 To z pewnością idealne rozwiązanie dla fanów nowoczesnych rozwiązań lub alergików. Szklana patelnia nie posiada w swoim składzie niklu, co sprawia, że do potraw nie przenikają różnego rodzaju alergeny. Co więcej, dzięki temu, że patelnia jest przezroczysta możesz samodzielnie kontrolować proces duszenia czy smażenia bez konieczności podnoszenia co chwilę pokrywy. Potrawy przygotowane na takiej patelni są niewątpliwie lepsze w smaku niż te z patelni stalowych czy teflonowych.

Patelnia kamienna

 Ostatnim rodzajem patelni jaką chcielibyśmy opisać, są patelnie granitowe Na takiej patelni możesz przede wszystkim smażyć bez dodatku tłuszczu. Do zalet takiej patelni należy również jej trwałość. Raz kupiona i odpowiednio użytkowana patelnia to zakup na lata.

 Jeśli już wiesz jakie rodzaje patelni znajdziesz w sklepach, to teraz pora wybrać tę idealną dla siebie. Samodzielnie zdecyduj jakie jej cechy są dla Ciebie najważniejsze i spośród prezentowanych modeli wybierz ten idealny dla siebie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułHumus
Następny artykułPikantne skrzydełka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here