Opis:

Kawa – niezbędny trunek wielu osób. Idealny zamiennik gorącej kawy w upalne dni. Kawę mrożoną możemy robić z dodatkiem wielu syropów. Moim ulubionym jest syrop karmelowy i do takiego przepisu zachęcam.

Składniki:

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml mleka
150 ml wody
Lód kruszony
2 gałki lodów śmietankowych
2 łyżki syropu karmelowego
Bita śmietana

Sposób przygotowania:

Przygotowania musimy rozpocząć od zaparzenia kawy, ponieważ musimy ją odstawić do ostudzenia.

Do blendera lub shakera wrzucamy kostki lodu/lód kruszony, mleko, ostudzoną kawę oraz syrop karmelowy. Wszystko miksujemy ze sobą. Następnie do tego dodajemy lody śmietankowe i ponownie całość mieszamy ze sobą.

Do wysokiej szklanki przelewamy gotową mieszankę. Na górę dodajemy bitą śmietanę i delikatnie polewamy syropem karmelowym.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here