Opis:

Zupa krem z dyni to pyszna, pożywna i bardzo zdrowa zupa. Pod koniec sierpnia lub na początku września zaczyna się sezon na dynie i jest to idealny moment na krem z dyni. Zupa w smaku jest delikatna, łagodna i kremowa. Nie jest trudna w przygotowaniu.

Składniki:

1-2 kg dyni
3 szklanki bulionu drobiowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
Śmietana kremówka 18%
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

 

Dynię obieramy ze skory, usuwamy pestki ze środka i kroimy na mniejsze kawałki. Również marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Następnie dodajemy do tego oliwę z oliwek i całość podsmażamy, stale mieszając. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy do garnka bulion i ponownie gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie i następnie całość blendujemy na jednolitą masę, aż nabierze konsystencję kremu. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowy krem z dyni przelewamy do misek i przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany. Podajemy ciepłą zaraz po ugotowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here