Opis:

Lekka zupa z groszku z odrobiną mięty to idealne orzeźwiające danie na ciepłe dni ale nie tylko. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie i proste. Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa.

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
3 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki masła
Pęczek świeżej mięty
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzucamy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masło się już rozpuści dodajemy do tego groszek i dalej smażymy. Następnie do garnka wlewamy bulion warzywny i całość gotujemy do miękkości groszku. Dodajemy miętę.

Garnek zdejmujemy z ognia, gdy groszek będzie miękki. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowy krem rozlewamy do misek i przed samym podaniem dodajmy odrobinę śmietany na środek.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here