Kuchnia indyjska zyskuje coraz większe grono smakoszy. Swoją popularność zawdzięcza bogactwu smaków i aromatów, dlatego restauracje takie jak Bombaj Masala w Warszawie na brak gości nie mogą narzekać. Jeśli i Ty jesteś zafascynowany smakami Indii, odtwórz je we własnym domu. Skorzystaj z poniższych przepisów – niech staną się dla Ciebie inspiracją do stworzenia ciekawych dań prosto z Bombaju, Bengalu czy Madrasu.

Kuchnia indyjska jest niezwykle złożona, co wynika z dużego zróżnicowania tego kraju. Indie zamieszkują liczne narodowości, społeczności i wyznawcy różnych religii. Ma to jednak swój urok, dzięki któremu trudno mówić o monotonii i nudzie w przypadku kuchni indyjskiej. Można się o tym przekonać, zamawiając jedzenie w jednej z lokalnych restauracji, np. Bombaj Masala w Warszawie. W menu znajdziesz zarówno dania mięsne, jak i jedzenie wegetariańskie. Na wzór serwowanych tam dań możesz przygotować własne posiłki – równie smaczne i aromatyczne.

  • Chana dal z batatami, szpinakiem i pomidorami

Chana dal to rodzaj łuskanej ciecierzycy, która bardzo często jest podstawą gęstych zup. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z pomidorami i szpinakiem, a dodatek batatów dodaje jej słodkiego charakteru.

220 g suchego chana dal przepłucz kilkakrotnie ciepłą wodą. Umieść w garnku, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotuj na małym ogniu (ok. 45 minut), regularnie usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę kurkumy.

2 łyżki oleju rozgrzej w większym garnku, dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek i imbir. Po zeszkleniu, dodaj pokrojone w kostkę bataty (ok. 400 g) oraz wyłuskane w moździerzu nasiona zielonego kardamonu. Po chwili smażenia dodaj 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów oraz 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala. Zagotuj.

Do garnka z pomidorami i batatami wlej zagotowaną ciecierzycę (razem z wodą), posól do smaku i gotuj na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodaj liście szpinaku (2 garści) i wymieszaj.

  • Gobi Pakora

Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior.

Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź.

Do przygotowania panierki będziesz potrzebować: mąki z ciecierzycy, przypraw (chili, nasiona adżwanu, kurkuma, mielony kmin rzymski) i soli. Wszystkie składniki wymieszaj z wodą (mniej niż 250 ml na 1 szklankę mąki), aby uzyskać masę o gładkiej konsystencji.

W rondlu rozgrzej olej i wrzucaj do niego kawałki kalafiora zanurzonego w cieście. Smaż partiami – do momentu, w którym panierka nabierze złocistego koloru. Osusz na papierowym ręczniku.

Gobi Pakora to przekąska, która wyśmienicie smakuje z zosem kolendrowym lub miętowym.

Indie bez gotowania? Zamów online

Nie masz czasu na przyrządzenie posiłku albo po prostu chcesz odtworzyć smaki Indii zanim przystąpisz do gotowania? Kuchnia indyjska może zagościć w Twoim domu – wystarczy, że złożysz zamówienie online. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego: wpisz swoją lokalizację, a następnie odnajdź restaurację, np. Bombaj Masala w Warszawie. Zaznacz konkretne dania i sfinalizuj transakcję. Teraz musisz tylko poczekać aż dostawca zjawi się u Ciebie z aromatycznym daniem.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPuszysty sernik na twoim kuchennym stole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here