Przepis na leczo

Opis leczo:

Leczo to węgierska potrawa, która cieszy się uznaniem również w Polsce. Jest to prosta potrawa z papryki, cebuli i pomidorów, smażonych na smalcu i doprawionych papryką w proszku. Danie jest bardzo sycące. Dominuje smak warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Plusem jest to, że całe danie przygotowujemy w jednym garnku.

Składniki:

2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
4 cebule
5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
400 g kiełbasy
2 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Całość dusimy przez ok 20 minut aż papryka będzie miękka.

Następnie pomidory obieramy, usuwamy nasiona ze środka i kroimy w kostkę lub dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 1 godzinę, cały czas mieszając.

Jeżeli używaliśmy świeżych pomidorów na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Leczo im dłużej jest gotowanie, tym bardziej będzie smaczniejsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here