Opis:

Smakosze czekolady zgodnie twierdzą, że mus czekoladowy to najlepszy deser na świecie. Jest puszysty i delikatny w smaku, ale też prosty do przygotowania.

Składniki:

220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
125 ml śmietany kremówki 36%
3 jajka
50 g cukru lub cukru pudru
30 g masła
3 łyżki brandy
4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem alkoholu oraz wody. Mieszamy całość, aż masa będzie gładka. Po rozpuszczeniu mieszankę czekolady miksujemy z masłem.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijanie powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając.

Następnie do masy czekoladowej wbijamy żółtka. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką kuchenną. Do czekolady na zmianę dodajemy również połowę masy z ubitych białek.

W oddzielnej misce ubijamy śmietanę, na sztywną pianę. Ubitą śmietanę dodajemy do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy pozostała masę z białek i ponownie delikatnie całość mieszamy.

Gotową masę przekładamy do małych foremek. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem mus możemy posypać delikatnie startą czekoladą lub podawać ze świeżymi owocami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here