Opis:

Mus z białej czekolady to pyszny i puszysty deser, który zachwyci każdego. Mus z czekolady możemy podawać jako samodzielny deser, ale też możemy użyć go jako krem do przełożenia ciast czy tortów. Deser nie jest trudny ani czasochłonny do przygotowania.

Składniki:

150 g białej czekolady
3 białka
200 g śmietanki kremówki
25 g drobnego cukru lub cukru pudru
Szczypta soli
Orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

 Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę. Cały czas ubijając pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie również śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej śmietany powoli dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Za pomocą trzepaczki delikatnie mieszamy ze sobą śmietanę kremówkę z czekoladą. Następnie małymi partiami do powstałej masy czekoladowej dodajemy ubite białka. Bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy składniki ze sobą. Musi powstać nam delikatny mus.

Do pucharków przekładamy powstały mus z białej czekolady. Na górę układamy rozłupane orzechy włoskie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here