Zobacz przepis na naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone

Opis naleśniki z truskawkami:

Naleśniki na słodko to ulubione danie wszystkich dzieci ale również i dorosłych. Gdy zbliża się sezon letni, chętnie używamy do swoich dań truskawki oraz inne owoce. Najlepsze połączenie to truskawki z serkiem mascarpone. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i szybkie. Ten banalnie prosty przepis możemy wykonywać z dziećmi aby zachęcić je do dalszej przygody z gotowaniem. Zamiast truskawek możemy również użyć inne owoce najlepiej te które w danym sezonie są świeże a całość możemy podać z bitą śmietaną oraz lodami oraz różnego rodzaju posypkami. Warto dodać też że sam przepis robi się niezwykle szybko i możemy wykonać nawet w 10 minut!

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
masło i olej do smażenia
½ szklanki cukru
truskawki
150 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

W małym rondelku rozpuszczamy 60g masła i odstawiamy do ostudzenia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego dwa jajka, ostudzone masło, mleko oraz wodę. Mleka oraz wody możemy dodawać w innych ilościach, tak aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie i energicznie mieszamy ze sobą aby uzyskać równomierną konsystencję .

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor.

W tym czasie przygotowujemy masę do naleśników. W wysokiej misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem. Dodajemy do tego również serek mascarpone i ponownie całość miksujemy. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.

Gotowe i lekko ostudzone naleśniki smarujemy przygotowaną wcześniej masą. Następnie do tego dodajemy pocięte truskawki. Naleśniki zawijamy w rulon lub jak ktoś woli w trójkąty.

Gotowe naleśniki możemy podawać z dodatkiem bitej śmietany lub ze świeżymi owocami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here