Panna Cotta

Opis Panna Cotta:

Waniliowa Panna Cotta z owocami to włoski deser, który pokochał cały świat. Nazwa tego deseru oznacza po prostu gotowaną śmietankę. To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii.

Ja zapraszam na moją ulubioną wersję tego deseru, z dodatkiem musu z truskawek.

Składniki:

250 ml śmietany 30%
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki)
1 laska wanilii
250 g truskawek (lub inne owoce)

Sposób przygotowania:

Na bardzo małym ogniu w rondelku podgrzewamy mleko, śmietankę oraz cukier. Laskę wanilii przekrawamy na pół i nożem zdejmujemy nasiona. Do rondelka z mlekiem dodajemy zarówno laskę wanilii jak i nasiona (mleka już nie gotujemy i nie trzymamy na ogniu).

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż napęcznieje. Z garnka wyławiamy najpierw laskę wanilii oraz nasionka. Następnie dodajemy żelatynę do ciepłego mleka w rondelku. Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie.  Całość musimy przestudzić i następnie przelewamy do miseczek. Gdy ostygną, wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny.

Możemy teraz przygotować sos. Truskawki oraz 2 łyżki cukru wrzucamy do garnka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Pannę Cottę możemy wyjąć z foremek i wtedy polać sosem lub do miseczek/foremek na górę dodajemy sos owocowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here