Opis:

Nie ma to jak młode pieczone ziemniaczki do obiadu. Idealnie przyrządzone ziemniaczki z czosnkiem są mięciutkie w środku ale jednocześnie chrupiące i przypieczone z wierzchu. Ziemniaki ponacinane w ten sposób są bardzo wygodne do jedzenia.

Składniki:

1 kg małych ziemniaków
1 główka czosnku
2 łyżki masła
Kilka listków rozmarynu
Sól
Kolorowy, gruboziarnisty pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Na początku musimy dokładnie umyć ziemniaki. Osuszamy je i nacinamy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Musimy robić to delikatnie tak aby nie rozciąć ziemniaka do końca.

W małym rondelku roztapiamy masło z odrobiną oliwy. Dodajemy do tego ząbki czosnku oraz listki rozmarynu. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Nacięte ziemniaki wrzucamy do dużej miski i dodajemy do tego mieszankę masła z ziołami. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy przez godzinę. Gdy ziemniaki są już miękkie i zarumienione możemy podawać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here