Piersi z kurczaka

Mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje się z wieloma owocami, np. śliwkami lub ananasem). Dodatkową zaletą piersi z kurczaka jest ich naprawdę szybkie przygotowanie, ponieważ mięso nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jest tylko jeden kłopot – nieodpowiednio przyrządzone filety szybko stają się suche i twarde. Jak temu zaradzić?

Jak przygotować soczyste filety z kurczaka?

Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym i wysuszonym na wiór. Czy słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą noc. Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając mu wspaniały smak, ale nie tylko. Marynata sprawi, że skruszeje ono i będzie znacznie bardziej soczyste. Jest tylko jeden warunek – musi być w niej jakiś kwaśny składnik, np. odrobina soku z cytryny.
Kolejną istotną kwestią jest sam sposób przyrządzania piersi z kurczaka, który zagwarantuje, że wszystkie cenne soki pozostaną wewnątrz. Zanim zaczniemy mięso dusić, piec czy smażyć, musimy wstępnie poddać je działaniu wysokiej temperatury. Spowoduje ona ścięcie białka, przez co wilgoć zamknięta w mięsie nie będzie miała „drogi ucieczki”. Później rzecz jasna zmniejszamy ogień, aby nie przypalić mięsa.
Jeżeli planujemy zrobić standardowe filety w panierce, po pierwsze nie rozbijamy intensywnie mięsa tłuczkiem, bo to uszkadza jego strukturę, powodując tym samym szybsze wysuszanie w czasie obróbki. Po drugie przygotowujemy podwójną panierkę – najpierw obtaczamy mięso w mące, a dopiero później w jajku i bułce. Ten prosty trik również zapobiega wysuszeniu.

Moc sosu i przypraw

Naturalnie nie możemy zapominać o tym, że wprost idealnym sposobem na soczyste filety z piersi kurczaka jest przygotowanie ich w sosie. Pomysłów na aromatyczny sos jest całe mnóstwo. Jednym zaś z ciekawszych i bardziej popularnych przepisów jest pierś z kurczaka w sosie tikka masala (prosty przepis na to pyszne danie znajduje się TUTAJ). Potrawa ta ma długą i dość tajemniczą historię. Sama jej nazwa brzmi egzotycznie, a składniki ją tworzące sprawiają, że ma ona bardzo orientalny smak, ale…
Nie ma zgodności co do tego, jaki rodowód posiada to danie. Niektóre źródła wskazują, że powstało ono w stolicy Indii – Delhi – w pierwszej połowie XX wieku, inne odsyłają do Glasgow i datują jej wynalezienie na końcówkę lat 60. XX wieku. Faktem jest natomiast, iż kurczak w sosie tikka masala stanowi brytyjską potrawę narodową. I nawet jeżeli danie to rzeczywiście powstało na angielskiej ziemi, nie może dziwić jego orientalny, indyjski akcent. W końcu Indie znajdowały się pod panowaniem Brytyjczyków od 1858 do 1947 roku, nosząc wówczas miano Indii Brytyjskich.
Swój niepowtarzalny smak i aromat potrawa zawdzięcza specjalnie dobranej kompozycji przypraw, takich jak m.in. świeży imbir, kurkuma, ostra papryka, kmin, kolendra, czosnek, cebula, curry. Wbrew pozorom danie to jest naprawdę proste w przygotowaniu. Przede wszystkim jest jednak wyjątkowo smaczne, dlatego na pewno warto je przyrządzić!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLeczo
Następny artykułPuszysty sernik na twoim kuchennym stole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here