Pikantne skrzydełka

Opis pikantne skrzydełka:

Pikantne skrzydełka kurczaka to jedno z najsłynniejszych dań w USA. Coraz bardziej znane i lubiane danie w Polsce dzięki słynnej sieciówki z kurczakami. Jest to danie, które sprawdzi się na imprezie, podczas oglądanie meczu z przyjaciółmi czy wspólnego grilla.

Pieczone kurczaki w piekarniku to idealny zamiennik dla osób lubiących KFC. Skrzydełka przygotowane w domu na pewno będą pyszne ale również o wiele zdrowsze.

Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
30 g masła

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrzydełka kroimy na 3 części w miejscach zgięć. Najcieńszą część wyrzucamy.

Do małego rondelka wrzucamy masło i starty czosnek. Rondelek ustawiamy na małym ogniu i roztapiamy masło. Następnie dodajemy do tego cukier i całość dokładnie mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy ze sobą. Dodajemy również koncentrat, miód oraz wszystkie przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy powstanie nam gęsta masa, rondelek odstawiamy z ognia do ostudzenia. Po ostudzeniu każdą część skrzydełka maczamy w marynacie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Skrzydełka układamy na blaszce i pieczemy przez ok 15-20 minut. Pieczemy je, aż skórka będzie zarumieniona.

Gotowe skrzydełka możemy podawać z różnymi dipami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here