Sernik

Puszysty, równy i pozbawiony pęknięć – sernik idealny to marzenie każdego miłośnika pieczenia. Choć jeden z ulubionych polskich wypieków bywa kapryśny, można go łatwo okiełznać. Podczas jego przygotowywania wystarczy posiłkować się sprawdzonym przepisem kulinarnym i przestrzegać kilku najważniejszych zasad. Zarówno recepturę, jak i cenne wskazówki znajdziesz poniżej, co pozwoli tobie, twoim bliskim i znajomym delektować się smakiem wyjątkowo udanego sernika, który równie szybko zagości na stole, jak i z niego zniknie.

Sernik lekki jak chmurka

Jak wskazuje sama nazwa – najważniejszym składnikiem sernika jest ser. W zależności od rodzaju wypieku i pożądanej konsystencji, do jego przygotowywania używa się różnych rodzajów sera. Do tradycyjnego sernika najlepszy będzie tłusty lub półtłusty twaróg w kostce, wymagający kilkukrotnego zmielenia. Serek homogenizowany doskonale sprawdzi się z kolei do sernika na zimno. Do modnego sernika nowojorskiego użyj serka kremowego lub mascarpone. Bez względu na rodzaj sera, zawsze sięgaj po produkt wysokiej jakości – to od tego w dużej mierze zależy powodzenie całej kulinarnej akcji z sernikiem. Puszysty, wręcz rozpływający się w ustach sernik często płata figle w postaci nieestetycznych wybrzuszeń. By wypiek był w pełni foremny i kształtny, składniki podane w przepisie na ciasto łącz ze sobą bardzo delikatnie, a jednocześnie maksymalnie szybko. Dzięki temu ciasto nie będzie zbyt mocno napowietrzone, co mogłoby spowodować jego szybkie rośnięcie i równie szybkie opadnięcie po wyjęciu z piekarnika.

Puszysty i bez pęknięć sernik idealny

Jednym z najczęstszych problemów związanych z pieczeniem sernika jest pękanie ciasta. By temu zapobiec, możesz przyrządzić sernik w kąpieli wodnej. Przygotuj ją, zabezpieczając formę folią aluminiową, a następnie wstawiając ją do drugiej foremki wypełnionej wodą. Dzięki temu ciasto ładnie wyrośnie i nie popęka. Pamiętaj, by w trakcie pieczenia sernika nie otwierać piekarnika – nagła temperatura może spowodować, że na wierzchu ciasta pojawią się pęknięcia. Po upieczeniu pozostaw więc formę z sernikiem w lekko uchylonym piekarniku na czas wystygnięcia. Najlepiej, jeśli sernik przed podaniem spędzi kilka godzin w lodówce. Dzięki temu stanie się wybitnie kremowy i puszysty. Nie zapominaj, że sernik powinien piec się w temperaturze 150-180 stopni – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że ciasto nadmierne się przypiecze lub przesuszy. Dłuższe pieczenie w niższej temperaturze pozytywnie wpływa na konsystencję sernika.

Przepis na udany sernik

Potrzebne składniki:

1 kg zmielonego twarogu
250 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego
150 ml śmietanki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Masło ubij na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru. Całość cały czas mieszaj za pomocą miksera. Powoli dodaj zmielony ser, cukier waniliowy, mąkę oraz śmietankę. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik piecz w kąpieli wodnej – w tym celu formę z ciastem wstaw do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wrzącą wodą. Ważne, by nie sięgała ona wyżej niż do połowy formy z serem. Dzięki działaniu pary wodnej, sernik będzie delikatny i rozpływający się w ustach. Powinien on spędzić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 60 minut.

Sprawdź również: aksamitna polewa czekoladowa na sernik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here