Być we Włoszech i nie zjeść prawdziwej pizzy to grzech. Warto jednak pamiętać, że ten niezwykle popularny placek z dodatkami może mieć naprawdę różne formy w zależności od regiony, w którym aktualnie przebywamy. Nie istnieje jeden, najlepszy rodzaj włoskiej pizzy i każdemu tak naprawdę do gustu może przypaść inna wariacja. Czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje pizzy i jaki gatunek jest w Polsce najpopularniejszy? Sprawdź!

Klasyczna pizza neapolitańska

Uznaje się, że miastem, w którym narodziła się okrągła pizza z dodatkami, jest Neapol. Prawdziwa pizza neapolitańska musi być wykonana zgodnie z tradycyjną recepturą.  Ze względu na to iż jej nazwa jest znakiem chronionym, to wykorzystywanie jej przy niezgodnych z tradycją plackach z dodatkami, jest niezgodne z prawem. Pizza w stylu neapolitańskim musi być wypiekana w piecu opalanym drewnem przez od 60 do 90 sekund w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza. Musi też być wykonana tylko i wyłącznie ze ściśle określonych składników i dostępna jest w trzech podstawowych wariantach: margherita, marinara oraz bianca. Jest okrągła, a na szerokich brzegach widać ciemniejsze plamy mocniej przypieczonego ciasta Obecnie w Polsce pizza neapolitańska cieszy się coraz większą popularnością.

Popularna pizza rzymska

Pizza wypiekana tradycyjnie w stolicy Włoch jest obecnie jednym z najpopularniejszych wariantów w Polsce. Jest idealnie płaska na całości, a brzegi zdecydowanie węższe niż w przypadku pizzy neapolitańskiej. Ciasto jest blade i bardzo cienkie, dzięki czemu po upieczeniu pizza staje się chrupiąca. Najczęściej znajduje się na niej tylko kilka dodatków, dzięki czemu całość utrzymuje odpowiednią strukturę i  kawałki pizzy nie załamują się. Pizza rzymska najczęściej podawana jest z szynką dojrzewającą i rukolą, pomidorami oraz oczywiście z mozzarellą. Piecze się ją bardzo krótko. Do tego procesu wykorzystywany jest również piec opalany drewnem, podobnie jak w przypadku pizzy neapolitańskiej.

Wyjątkowa pizza sycylijska

Kolejny rodzaj prawdziwie włoskiej pizzy to pizza sycylijska. Wiele osób jednak na początku może mieć problem z uwierzeniem, iż w ogóle jest to pizza, ponieważ w niczym nie przypomina ona opisywanych wyżej klasycznych placków. W przeciwieństwie do nich jest prostokątna, a nie okrągła. Jej ciasto jest grube i mocno wyrośnięte, wręcz puszyste. Jednocześnie po upieczeniu nabiera dużej chrupkości i lekkości. Pizza sycylijska może być podawana z różnymi dodatkami, na przykład z dojrzewającą szynką, karczochami czy serem. Na Sycylii najpopularniejszy jest jednak ten klasyczny placek podawany tylko z sosem pomidorowym. W Polsce pizza sycylijska jest bardzo szarko spotykana.

Zaskakująca pizza genueńska

Pizza genueńska to inaczej popularna w Polsce focaccia. Mało kto wie, że to tak naprawdę bardzo mocno zmodyfikowana wersja pizzy, która jest jedzona w Genui na praktycznie każdy posiłek i często traktowana jest jako zamiennik chleba. W przeciwieństwie do każdej innej, klasycznej pizzy, focaccia nie jest podawana z sosem oraz piecze się ją z niewielką ilością dodatków, na przykład z oliwkami lub suszonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub tylko z gruboziarnistą solą. Upieczona pizza genueńska jest puszysta w środku i bardzo chrupiąca z zewnątrz. Podaje się ją z oliwą z oliwek. W Polsce najczęściej stanowi formę przystawki we włoskich restauracjach.

Zawsze stawiaj na jakość!

Włoska pizza charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu procesowi pieczenia, ale przede wszystkim składnikom. Bez względu na to, czy wolisz pizzę neapolitańską czy może jednak w stylu rzymskim, zawsze stawiaj na najwyższą jakość prawdziwie włoskich składników, które odpowiadają za ostateczny wygląd i smak serwowanej pizzy. Aby uniknąć rozczarowań, odwiedzaj sprawdzone włoskie restauracje, które wykorzystują importowane z Włoch składniki najwyższej jakości i trzymają się tradycyjnych receptur oraz metod wypiekania pizzy. Wtedy uda Ci się za pomocą jedzenia przenieść do słonecznej Italii bez wyjeżdżania z Polski.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł5 najpopularniejszych rodzajów makaronu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here