Opis sos słodki chili:
Przepis na sos słodki chili jest prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję, że każdy przygotuje go sam w domu. Popularny orientalny jest przyjemny w smaku. Jest słodki, ale jednocześnie bardzo ostry.
Składniki:
6 ostrych papryczek chili
4 ząbki czosnku
200 g cukru brązowego
1/3 szklanki wody
Imbir
120 ml octu (japoński ocet ryżowy lub tajski ocet ryżowy)
1/2 łyżki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
Papryczki myjemy, osuszamy i czyścimy z błon oraz pestek. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze bardziej ostry sos, możecie zostawić kilka pestek. Do blendera wrzucamy chili, czosnek oraz odrobinę imbiru i całość miksujemy.
Do małego rondelka dodajemy ocet, sos rybny, wodę, cukier oraz mieszankę chili z czosnkiem. Całość podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy, aż powstanie nam gęsta, syropowa konsystencja.
Sos pozostawiamy do ostudzenia.