Opis:

Włoski najpopularniejszy makaron to właśnie Carbonara. Danie to jest bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Częstym błędem jest dodawanie śmietany, jednak tradycyjna Carbonara nie posiada tego składnika. Krótko pisząc Spaghetti Carbonara to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku.

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
100 g boczku wędzonego
2 jajka
100 g śmietany kremówki
1 łyżka oliwy z oliwek
30 g startego parmezanu + odrobina do posypania
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku w osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. W miseczce wraz ze śmietaną roztrzepujemy jajka. Do tego dodajemy również parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy do tego czosnek.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do tego również pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Do tego dodajemy przygotowany sos. Wszystko mieszamy ze sobą i gotujemy, aż do czasu zagęstnienia sosu. Musimy pamiętać o stałym mieszaniu.

Podajemy na gorąco posypując startym parmezanem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here