Opis surówka z czerwonej kapusty:
Surówka z czerwonej kapusty to świetny dodatek do wielu dań. Surówka jest tak uniwersalna, że można ją dodać do szynki pieczonej w sosie własnym jak i do kebaba. Czerwona kapusta ma twardsze liście i nie jest aż tak soczysta jak biała, dlatego częściej przyrządza się ją w wersji duszonej. Jeżeli czerwoną kapustę dobrze poszatkujemy i doprawimy nada się idealnie jako surówka do obiadu.
Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści (uszkodzonych). Następnie kapustę możemy drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poszatkowaną kapustę skrapiamy sokiem z cytryny, żeby zachować jej piękny kolor.
Cebulę drobno kroimy. Kapustę mieszamy z cebulą. Dodajemy do tego również majonez i całość mieszamy ze sobą. Na końcu surówkę doprawiamy solą i pieprzem.