Opis sznycel z kurczaka:

Sznycel z kurczaka to pyszny i szybki sposób na rodzinny obiad. Przepis nie jest trudny do przyrządzenia a zachwyci na pewno każdego. Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi.

Składniki:

1 pierś z kurczaka (podwójna)
1 jajko
1 łyżka mleka
1/2 szklanki bułki tartej
Olej do smażenia
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki, przyprawy do kurczaka
Szczypta soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

Do małej miseczki wrzucamy przyprawy, sól czosnkową, miód oraz ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Piersi z kurczaka dzielimy na kilka części. Każdą część kurczaka rozcinamy na cieńsze plastry, które delikatnie należy rozklepać. Każdy rozklepany kawałek mięsa nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jajko wbijamy do miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż skórka się zarumieni.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here