Opis:
Tarta z malinami skusi każdego. Tartę możemy przygotować ze wszystkich dostępnych owoców. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego.
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g białej czekolady
1 opakowanie świeżych malin
Listki świeżej mięty
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego cukier, masło i wysiekamy. Gdy powstanie nam kruszonka dodajemy do tego żółtka. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i na to kładziemy specjalne obciążenie. Powoduje to, że podczas pieczenia ciasto nam nie „wstanie”. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 15 minut.
Przygotowujemy masę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ją przestudzamy i następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową. Gotową masę przekładamy na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy świeże maliny. Dekorujemy listkami świeżej mięty i opruszamy delikatnie cukrem pudrem.