Opis Tatar z łososia:
Tatar z łososia to przystawka, którą jedni kochają a inni są jego zdecydowanymi przeciwnikami. Jeżeli lubicie tatar z ryb, ale boicie się używać surowego mięsa, możecie wtedy przygotować tatar z wędzonego łososia. Przygotowanie tej przystawki nie jest trudne do przygotowania, ani też nie wymaga wielkich umiejętności kucharza.
Składniki:
200 g świeżego łososia
Kapary
Sok z 1/2 cytryny
Sól, pieprz
1 cebula
Gałązki koperku
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy i dokładnie obsuszamy papierowym ręcznikiem. Z ryby musimy również usunąć skórę oraz wszystkie ości.
Jeżeli mamy maszynkę do mielenia o dużych oczkach to możemy jej użyć. Jeżeli takiej maszynki nie posiadamy, rybę musimy drobno posiekać. Posiekanego łososia wrzucamy do miski. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Szatkujemy koperek, kapary oraz cebulę.
Tatar przed podaniem należy schłodzić. Formujemy kulki z łososia i układamy na talerzu. Do tego oddzielnie układamy poszatkowany koperek, kapary oraz cebulę.
Tatar możemy podawać z dodatkiem bułki lub chleba.