Przepis na tatar z łososia

 

Opis Tatar z łososia:

Tatar z łososia to przystawka, którą jedni kochają a inni są jego zdecydowanymi przeciwnikami. Jeżeli lubicie tatar z ryb, ale boicie się używać surowego mięsa, możecie wtedy przygotować tatar z wędzonego łososia. Przygotowanie tej przystawki nie jest trudne do przygotowania, ani też nie wymaga wielkich umiejętności kucharza.

Składniki:

200 g świeżego łososia
Kapary
Sok z 1/2 cytryny
Sól, pieprz
1 cebula
Gałązki koperku

Sposób przygotowania:

Łososia myjemy i dokładnie obsuszamy papierowym ręcznikiem. Z ryby musimy również usunąć skórę oraz wszystkie ości.

Jeżeli mamy maszynkę do mielenia o dużych oczkach to możemy jej użyć. Jeżeli takiej maszynki nie posiadamy, rybę musimy drobno posiekać. Posiekanego łososia wrzucamy do miski. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Szatkujemy koperek, kapary oraz cebulę.

Tatar przed podaniem należy schłodzić. Formujemy kulki z łososia i układamy na talerzu. Do tego oddzielnie układamy poszatkowany koperek, kapary oraz cebulę.

Tatar możemy podawać z dodatkiem bułki lub chleba.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here