Opis:

Tosty francuskie to słodkie danie, które jest przyrządzane ze smażonego chleba lub chałki i namoczone w mleku z jajkiem. Słodkie tosty są najpopularniejsze na śniadanie, ale również lubimy je na słodki podwieczorek. Idealne tosty muszą być miękkie w środku, ale jednocześnie przypieczone i chrupiące z wierzchu. Najlepiej smakują z roztopionym masełkiem lub owocowym dżemem.

Składniki:

4 kromki chleba/chałki
100 ml mleka
2 jajka
50 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2,5 łyżki masła do smażenia
Dżem owocowy

Sposób przygotowania:

 

Bułkę lub chałkę kroimy w niezbyt grube kromki. Do głębokiego talerza rozbijamy jajka. Następnie do tego dodajemy mleko oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość rozklepujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło. Każdą kromkę dokładnie maczamy w rozklepanym jajku. Smażymy z każdej strony do zarumienienia.

Tosty podawać najlepiej ciepłe z dodatkiem dżemu owocowego lub z odrobiną roztopionego masła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here