Przepis na włoskie macarons

Opis włoskie macarons:

Włoskie macarons czyli włoskie makaroniki. Jest to słodkie ciastko, których głównymi składnikami są białka jaj, cukier puder oraz mielone migdały. Ciasteczka są okrągłe oraz wielobarwne.

Słodkie macarons coraz bardziej podbijają nasze serca. Jednak cena za jedno małe ciasteczko jest dosyć wysoka. Dlaczego więc nie przygotować ich samemu w domu? Przepis nie jest trudny, ani nie wymaga dużo czasu.

Składniki:

250 g bardzo drobno zmielonych migdałów
1 szklanka białek
350 g cukru pudru
150 g cukru
szczypta soli
Barwniki

Masa truskawkowa z mascarpone:
200 g mascarpone
5 łyżek konfitury truskawkowej

 

Sposób przygotowania:

 

Do dużej miski przesiewamy cukier puder. Następnie dodajemy do tego bardzo mocno zmielone migdały.

Ubijamy białko z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy do tego również cukier oraz barwniki, jeżeli chcemy uzyskać kolorowe makaroniki. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany.

Następnie ubitą pianę dodajemy również do miski z cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, aż powstanie nam gładka masa. Powstała masa nie powinna być zbyt gęsta, idealna będzie spływać powoli po łyżce.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną wcześniej masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie wyciskamy niewielkie kółka na blaszkę. Następnie tak uformowane makaroniki odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż na powierzchni powstanie twarda skorupa.

Do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) wstawiamy blaszki z ciastem. Pieczemy je przez 15 minut. Wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy nadzienie truskawkowe. Jednak smaki nadzienia możemy wykonywać wedle uznania. Serek mascarpone miksujemy z konfiturą truskawkową. Masę odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Ostudzone makaroniki przekładamy przygotowaną masą truskawkową. Gotowe ciasteczka należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here