Przepis na Zupa krem z kukurydzy

Opis zupa krem z kukurydzy:

Zupa krem z kukurydzy to smaczny i sycący sposób na domową zupę. Krem jest słodki, delikatny i bardzo kremowy. Zupa jest idealna na chłodne jesienne wieczory dzięki imbirowi i chilli, który doskonale rozgrzewa. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki.

Składniki:

3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki)
2 duże ziemniaki
1 l bulionu
40 g masła
1/2 łyżeczki startego drobno imbiru
sól, pieprz
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy
3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy obieramy z liści i myjemy pod zimną wodą. Następnie nożem obcinamy ziarna(ścinamy od góry ku dołowi).

Rozgrzewamy patelnię z masłem i dusimy na niej ziarna kukurydzy. Następnie usmażone ziarna przekładamy do większego garnka. Do garnka dodajemy również bulion, który przygotowaliśmy wcześniej. Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i dodajemy do kukurydzy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili w proszku, kurkumą oraz imbirem. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając zupę.

Gdy ziemniaki i kukurydza będą już miękkie, zupę blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy odrobinę śmietany i mieszamy.

Gdy zupa jest już gotowa, nalewamy ją do głębokich talerzy. Na środek zupy, przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy odrobiną słodkiej papryki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here